Πραγματοποιήθηκε χθες 1 Μάη από το Συνδικάτο μας κατάθεση στεφανιού στο κτίριο της οδού Κωλέττη του ΟΤΕ.

Στις 3 Μαΐου  1944 οι εργαζόμενοι της τότε ανώνυμης ελληνικής τηλεφωνικής εταιρείας, είχαν προκηρύξει μια ακόμα απεργία κόντρα στο νομό της κατοχικής κυβέρνησης Ράλλη, ο οποίος πέρα από την απαγόρευση όλων των απεργιών προέβλεπε για τους απεργούς την θανατική ποινή.

 

Ωστόσο η απεργία χτυπήθηκε με μπλόκο το οποίο οργάνωσαν οι Γερμανοί κατακτητές μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους, οι οποίοι είχαν συντάξει και τον αντίστοιχο κατάλογο που κατονόμαζαν τα μέλη του ΕΑΜ. Στο μπλόκο συνελήφθησαν περίπου 200 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 15 οδηγήθηκαν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής όπου και εκτελέστηκαν.

 

Οι 15 συνάδελφοί μας που εκτελέστηκαν στις 10 Μάιου 1944 είναι οι εξής:

 

 

Πανόπουλος Παναγιώτης

Παραδεισόπουλος Ιωάννης

Κωνστανταρόπουλος Γεώργιος

Ταβουλάριδης Παναγιώτης

Βενόπουλος Σωκράτης

Γαβριελάτος Διονύσης

Ζαλόγγιτης Παναγιώτης

Τζανής Πέτρος

Θανάσουλας Χρήστος

 

Κουρεμένος Παναγιώτης

Καρυοφύλλης Γιώργος

Χατζής Γιώργος

Μουτάφης Μανώλης

Κουφόπουλος Κωνσταντίνος

Μακρής Σωτήρης

 

Εμπνεόμαστε και παίρνουμε δύναμη από τους αγώνες και τις αιματηρές θυσίες της εργατικής τάξης από τους συναδέλφους μας Τριατατικούς που έκαναν την πρώτη απεργία στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη τον Απρίλη του 1942, τους 15 συνάδελφους που εκτελεστήκαν στις 10 Μάη του 1944, τους 200 της Καισαριανής, το Σικάγο το 1886, τον Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, εμπνεόμαστε από τις θυσίες και τους αγώνες της τάξης μας.

 

 

Share This Story, Choose Your Platform!

Joining Over 800,000 Students Enjoying Avada Education now

Become Part of Avada University to Further Your Career.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Γενική Συνέλευση εργαζομένων της hol, την Τρίτη 11/12/2012 αποφάσισε με ισχυρή πλειοψηφία να απαντήσει αγωνιστικά στο χριστουγεννιάτικο δώρο της εργοδοσίας που αποτελείται από:

  • μπαράζ απολύσεων,

  • προσλήψεις συναδέλφων με μισθούς πείνας,

  • εντατικοποίηση εργασίας και

  • χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας (ειδικά στον ημιώροφο) και άρνηση της  εταιρείας να συναντηθεί με την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας για τα αντίστοιχα ζητήματα.

Στην πλούσια συζήτηση που έγινε, πολλοί συνάδελφοι πήραν τον λόγο για να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους. Την καθημερινότητά τους, τη ζωή που κάνουν με τον μισθό τους. Ιδιαίτερο κουράγιο μας έδωσε η ανακοίνωση αλληλεγγύης των συναδέλφων μας από τη Forthnet, καθώς και τα συμπεράσματα που μας οδήγησε να βγάλουμε.

Η απόφασή μας να προβούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της εταιρείας την επόμενη ημέρα δε χρειάστηκε να υλοποιηθεί. Η διοίκηση φρόντισε να μας δώσει από πριν την εύγλωττη απάντησή της, προχωρώντας σε νέες απολύσεις. Αναρωτιόμαστε βέβαια εάν θα το έπραττε με την ίδια ευκολία σε περίπτωση που η συνέλευσή μας ήταν ακόμη μαζικότερη, που κάθε συνάδελφος την είχε κάνει προσωπική του υπόθεση.

Μετά από όλα αυτά, και σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσής μας, καλέσαμε το κλαδικό μας σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, και το επιχειρησιακό μας σωματείο, το ΣΕΙΝ, να επικυρώσουν και τυπικά την απόφασή μας για αγωνιστική απάντηση. Η απάντηση του πρώτου ήταν άμεση και θετική, του δεύτερου εκκρεμεί. Καλούμε λοιπόν κάθε συνάδελφο να κάνει το βήμα, να είναι παρών στην πρώτη μας κινητοποίηση, την 4ωρη στάση εργασίας στην hellas online την Τρίτη 18/12/2012 από τις 08:00 έως τις 12:00, και στη νέα μας συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την ώρα της στάσης στο προαύλιο της εταιρείας.

ΩΣ ΕΔΩ.

Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων της Hellas on Line