Να σημάνει ξεσηκωμός απέναντι στο νομοσχέδιο-όλεθρο

Να σημάνει ξεσηκωμός απέναντι στο νομοσχέδιο όλεθρο της κυβέρνησης για τα εργασιακά

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ 13 ΩΡΕΣ ΤΗ ΜΕΡΑ – 6 ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΒΔΟΜΑΔΑ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ – 7ΩΡΟ – 5ΜΕΡΟ – 35ΩΡΟ

Με το «καλημέρα» η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, δηλαδή την συνέχιση στην εφαρμογή της πολιτικής για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Πάνω στα αποκαϊδια με τις φονικές πυρκαγιές, δε σταματάει λεπτό και φέρνει νομοσχέδιο-όλεθρο για τα εργασιακά.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:

· Τη νομιμοποίηση της πολλαπλής εργασίας: Μας λένε ότι διασφαλίζουν το «δικαίωμα» του κάθε εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση να έχει και δεύτερη και τρίτη δουλειά. Ποια είναι η αλήθεια: Η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα των εργοδοτών να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, αρκεί να φαίνεται κάποιος εργαζόμενος σε 2 διαφορετικά ΑΦΜ, της μητρικής και μιας θυγατρικής για παράδειγμα!!!!

· Ο νόμος αυτός φέρνει επίσης τις νέες συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης , όπως αυτές των «μηδενικών» ωρών και «κατά παραγγελία». Αυτές οι συμβάσεις προβλέπουν ότι δε θα υπάρχει καμία διασφάλιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, εφόσον δε θα ξέρουμε πότε και πόσες ώρες θα δουλέψουμε. Θα ενημερωνόμαστε 24ωρες πριν, όποτε ο εργοδότης μας έχει ανάγκη και στη πράξη σημαίνει ότι δε θα έχουμε σταθερό μισθό, αποδοχές αδείας, επιδομάτων, δε θα έχουμε κανένα οικογενειακό προγραμματισμό κ.λπ.

· Στοχεύει στην κατάργηση της πενθήμερης εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 ημέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών.

· Εισάγεται για πρώτη φορά ο δοκιμαστικός χρόνος στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αυτό το άρθρο απελευθερώνει τις απολύσεις των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους χωρίς καμία αποζημίωση.

· Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης θα μπορεί να απασχολεί υπερωριακά τους εργαζομένους χωρίς να το δηλώνει -και άρα χωρίς να το πληρώνει- ακόμα πιο εύκολα αφού δεν θα υπάρχει καν ο φόβος της επιβολής προστίμου σε περίπτωση ελέγχου από της αρμόδιες αρχές, μιας και σε περίπτωση που βρεθούν εργαζόμενοι να εργάζονται εκτός ωραρίου θα μπορούν να δηλωθούν μετέπειτα, επίσης θα γίνει η ζωή μας λάστιχο μαζί με το ωράριο μας το οποίο ο εργοδότης θα μπορεί να το ορίζει ελεύθερα σε ένα διάστημα 4 ωρών (2 πριν και 2 μετά την «δηλωμένη» έναρξη του ωραρίου )

· Εισάγεται άρθρο για την κανονική άδεια που αναφέρει ότι ο εργοδότης θα ενημερώνει για το χρόνο και τον τρόπο που θα δίνεται η άδεια.

· Η κυβέρνηση με άρθρο στο νέο νομοσχέδιο ποινικοποιεί το δικαίωμα της διεκδίκησης και της συνδικαλιστικής δράσης, με στόχο να περάσουν όλα αυτά χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Απειλεί και τρομοκρατεί νομοθετώντας βαρύτατο πρόστιμο και ποινές φυλάκισης, σε όσους αγωνίζονται και σηκώνουν κεφάλι απέναντι στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τη καταστολή που από κοινού στήνουν στους χώρους δουλειάς το κράτος και η εργοδοσία. Προσθέτει ένα ακόμα όπλο στους εργοδότες όπως έκαναν οι προηγούμενοι νόμοι Χατζηδάκη και Αχτσιόγλου.

Με την διάταξη που περάστηκε από τη κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι για δουλεία μέχρι τα 74, μας θέλουν να δουλεύουμε μέρα – νύχτα, μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Με κυνισμό η κυβέρνηση ομολογεί πως έρχεται να κάνει κανονικότητα τα όσα ήδη γίνονται , δήθεν για να βάλει φρένο και όριο στους εργοδότες αλλά και να δώσει «ελεύθερη» επιλογή στους εργαζόμενους.

Ø Αλήθεια, για ποια ελευθερία μιλάμε, όταν στον κλάδο μας έχουν περάσει σχεδόν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης μέσα από ατομικές συμβάσεις εργασίας;

Ø Πόσο ελεύθερα επιλέγει σήμερα ένας εργαζόμενος τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς ή τα stand by, πόσο ελεύθερα επιλέγει να δουλεύει ακόμα πιο εντατικά και μέσα στο 8ωρο του , μέχρι να βγει το Project σε συγκεκριμένο χρόνο;

Ø Πόσο ελεύθερα επιβλήθηκε μέσα από ατομικές συμβάσεις η τηλεργασία, αυξάνοντας τον εργάσιμο χρόνο και την διαθεσιμότητά μας από οπουδήποτε για τον εργοδότη μας;

Ø Είναι ελευθερία άραγε ένας τεχνικός πεδίου να είναι 13 ώρες πάνω σε μια κολώνα, ένας τηλεφωνητής να δουλεύει 12ωρο, όπως έρχεται να κάνει κανονικότητα το νέο νομοσχέδιο;

Ø Είναι ελεύθερη επιλογή του εργαζόμενου να προσλαμβάνεται και να απολύεται σε 6 μήνες και να μην μπορεί να στεριώσει;

Ø Είναι προς όφελος ενός εργαζόμενου στην πληροφορική να τον καλούν 24 ωρες πριν για δουλειά επειδή τότε μπορεί να υπάρχει ανάγκη και να είναι σε μόνιμη ανασφάλεια και περιπλάνηση;

 

 

Η απάντηση μας είναι όχι! Ούτε θα το επιτρέψουμε, ούτε θα το δεχτούμε!

 

Δεν περιγράφουμε κάτι που δεν ξέρουμε ή δεν ζούμε. Δεν μπορούμε όμως να το δεχτούμε σαν μια κανονικότητα. Ειδικά στον δικό μας κλάδο , που ξέρουμε καλά πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορεί απαλλαγμένη απ΄το κριτήριο του κέρδους να μειώσει τον εργάσιμο χρόνο, να βελτιώσει κατά πολύ τη ζωή μας, δεν δεχόμαστε να μας γυρνάνε 100 χρόνια πίσω.

 

Οι εργαζόμενοι του κλάδου, άλλοι περισσότερο και άλλοι πιο λίγο, έχουμε πείρα από την εφαρμογή της πολιτικής τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και αυτής των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Έχουν βάλει φαρδιές πλατιές τις υπογραφές τους και μέσα στην ΕΕ , τα έχουν δώσει και τα έχουν ψηφίσει όλα, μαζί χέρι χέρι, ώστε πιο αποτελεσματικά να εξασφαλίζεται η ανθεκτικότητα και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Να εξασφαλίζεται ότι σε κάθε φάση, οι εργοδότες θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα όπλα για το ξεζούμισμά μας, ώστε να κερδοφόρουν, επιδιώκουν κάθε ώρα που δουλεύει ο εργαζόμενος να τους αποφέρει το μέγιστο κέρδος, γι’ αυτό θέλουν να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους από Συλλογικές Συμβάσεις και νομοθετικούς περιορισμούς, ώστε να αυξάνουν ή να μειώνουν το ωράριο ανάλογα με τις ανάγκες τους.

 

Παλεύουμε με βάση το σχέδιο της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έχουμε καταρτήσει, ώστε παντού, στο σύνολο του κλάδου να προστατεύονται τα δικαιώματα και οι όροι δουλειάς μας.

 

Απαντάμε στην επίθεση από τη σκοπιά του πώς είναι εφικτό και πώς θέλουμε να ζήσουμε σήμερα. Τα αιτήματα του Συνδικάτου μας, για μισθούς που να μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια, για πραγματική μείωση του εργάσιμου χρόνου, για συνθήκες υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς, είναι η δική μας απάντηση στην βαρβαρότητα.

 

Καλούμε όλα τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προχωρήσουν σε αποφάσεις για απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το ΔΣ του ΣΕΤΗΠ σε συνεδρίαση του έχει αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση σε συντονισμό με σωματεία, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

 

Συμμετέχουμε μαζικά στην μεγάλη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο θέατρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας (είσοδος από υδατόπυργο)

 

 

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ