«Ένας κόσμος καλύτερος για όλους»
Το στρατηγικό πλάνο του ομίλου ΟΤΕ: «Ηγέτης και πρωτοπόρος της αγοράς, μια σύγχρονη και δυναμική εταιρεία υψηλής απόδοσης η οποία, βασιζόμενη στην τεχνολογική της υπεροχή παρέχει σταθερά άριστη εμπειρία στους πελάτες της.»
Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει για όλους εμάς τους εργαζόμενους στον όμιλο, το «όραμα» αυτό που στη βάση του έχει την ολοένα αύξηση των κερδών του, κερδοφορία ρεκόρ σε κάθε οικονομικό τρίμηνο για την εταιρία και τους μετόχους της.
Βιώνουμε καθημερινά την εντατικοποίηση, καθηλωμένους μισθούς, ελαστικές σχέσεις εργασίας, διαχωρισμό των εργαζομένων με βάση τις ατομικές συμβάσεις εργασίας τους (ist, mellon κ.τ.λ) που τους εξωθεί σε έναν ατελείωτο ανταγωνισμό μεταξύ τους και εξαντλητικά callouts βραδινά και μη, εκτός του εργάσιμου χρόνου εργασίας, σε Κυριακές και αργίες.
Μιλάμε για μέρες με προγραμματισμένες βραδινές εργασίες που αναγκάζουν τον standby μηχανικό εκτός του καθημερινού 8ωρου που έχει εργαστεί να ανοίγει λάπτοπ για 2 και 3 ώρες το βράδυ, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να προκύψει ως έκτακτο, που σαφέστατα είναι και αυτό δουλειά του standby. Ενδεικτικά να αναφέρουμε σε τμήματα Application Support μέσο όρο 30 ώρες, σε τμήματα υποδομής μέσο όρο 18 ώρες. Διαμορφώνονται εργαζόμενοι διαθέσιμοι 24/7. Μετατρέπεται δηλαδή το standby του εργαζόμενου σε μια βδομάδα που δεν μπορεί να προγραμματίσει καμιά δραστηριότητά του, παρά μόνο σε κοντινή απόσταση και κουβαλώντας μαζί του το λάπτοπ του. Που δεν μπορεί να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί όπως απαιτεί ο κάθε οργανισμός. Που τελειώνει το standby του και χρειάζεται άλλες τόσες μέρες για να επανέλθει στα φυσιολογικά. Ο βασικός εξοπλισμός του εργαζόμενου για το διάστημα του standby λοιπόν, θα πρέπει να είναι λάπτοπ, ακουστικά, τσάντα μεταφοράς για οπουδήποτε μπορεί να χρειαστεί να μεταβεί, βιταμίνες και πολλή υπομονή. Τώρα αν μπει στην εξίσωση και οικογένεια με παιδιά, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.
Μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτή τη καθημερινότητα που έχει δημιουργηθεί για εμάς; Μπορούμε να συμβιβαστούμε πιστεύοντας ότι αυτή είναι η κανονικότητα; Μπορεί ένας νέος πληροφορικάριος που εργάζεται στο μεγαλύτερο όμιλο τηλεπικοινωνιών να πείθεται πως αυτό θα είναι το εργασιακό του μέλλον;
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτό που θα έπρεπε να είναι κανονικότητα είναι η μείωση του εργάσιμου χρόνου, θα ήταν εφικτό το 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για τη νέα γενιά εργαζομένων που η εποχή διαθέτει όλες τις δυνατότητες για να ζούμε καλύτερα, το να δουλεύουμε λιγότερο, να έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο να αναπτύσσουμε τα ταλέντα μας, να περνάμε χρόνο με τις οικογένειές μας και τις παρέες μας. Αντί αυτού συζητάμε για συνθήκες εργασίας που μας οδηγούν σε ζωή για να δουλεύουμε και όχι σε δουλειά για να ζούμε.
Συνάδελφοι, τα κοινά μας προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κοινή μας αγωνιστική δράση, με την αλληλεγγύη, την οργανωμένη διεκδίκηση μιας ζωής που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες.
Δεν προσαρμοζόμαστε! Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε όπως μας αξίζει!
Αφήνουμε στην άκρη ψεύτικες ελπίδες ότι λύση στα προβλήματα μας θα έρθει με το να γίνουμε πιο ικανοί, να δουλέψουμε περισσότερο, να νοιαζόμαστε για την ομάδα μας και το πώς θα γίνει καλύτερη η καθημερινότητα του Standby, ότι μπορεί να έρθουν καλύτερες ημέρες εάν κάνουμε λίγο υπομονή, αφήνουμε στην άκρη τον φόβο γιατί δεν είναι ο καθένας μόνος του. Συζητάμε και λέμε τη γνώμη μας για το σχέδιο δράσης που πρέπει να βάλουμε μπροστά για να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.
Διεκδικούμε:
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάλυψη των τεράστιων κενών, μείωση της εντατικοποίησης
- Ένταξη όλων των εργαζομένων από τρίτες εταιρίες στον ΟΤΕ με αναγνώριση της προϋπηρεσίας και χωρίς μείωση μισθού
- Κατάργηση του stand by και μέχρι την κατάργηση του διεκδικούμε:
- Καμιά προγραμματισμένη εργασία από τον εργαζόμενο που είναι Stand By
- Κατάργηση της πρόβλεψης που υπάρχει στη ΣΣΕ για καταβολή μέρους της αμοιβής για του Stand By σε κουπόνια
- Κανένα τμήμα δεν θα μπορεί να μπαίνει σε καθεστώς Stand By αν δεν έχει τουλάχιστον 5 εργαζόμενους, ώστε να διασφαλίζεται το μια εβδομάδα το μήνα και να βγαίνουν και οι άδειες
- Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην υπηρεσία Stand By μετά τις 23:00 την επόμενη μέρα να παίρνουν ρεπό. Να τηρείται το 11ωρο μεταξύ του callout και της βάρδιας
- Επαναφορά των βαρδιών με το σύστημα 5-3 (5 μέρες δουλειάς – 3 ρεπό) όπου αντικαταστάθηκαν από το Stand By
Συμμετέχουμε όλοι στη σύσκεψη της Σωματειακής Επιτροπής του ΣΕΤΗΠ στο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ
Τετάρτη 26/10 στις 14:00!