ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΕΤΗΠ 02.04.2023

Οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική στο Ν Αττικής από την Γενική μας Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 2/4/2023 στο ΕΚΠ καταγγέλλουμε τις εγκληματικές ευθύνες  της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Δεν ήταν η κακιά ή ώρα, ούτε το ανθρώπινο λάθος, όπως από την πρώτη στιγμή προσπάθησε όλο το σύστημα να μας πείσει. Ο βασικός υπεύθυνος είναι το κέρδος. Η λειτουργεία και των σιδηροδρόμων, όλων των μέσων ΜΜΜ, όπως και όλων των υποδομών, ακόμα και στην υγεία στην παιδεία, συνολικά της κοινωνίας στην λογική κόστους – οφέλους είναι αυτή που γεννά όλα τα δεινά για τους εργαζόμενους στον κλάδο μας, για το σύνολο των εργαζομένων και του λαού.

Δεν είναι τυχαίο ότι και για τους εργαζόμενους στον κλάδο μας τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, οι γιατροί εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας διαρκώς μειώνονται την ίδια στιγμή που τα προβλήματα υγείας (μυοσκελετικά, ψυχολογικά, ψυχοσωματικά κ.α.) και τα εργατικά ατυχήματα μεγαλώνουν. Πόσο μάλλον όταν μέσα από την εφαρμογή της τηλεργασίας αυτά τα ζητήματα έχουν μετατραπεί από υποχρέωση του εργοδότη σε ευθύνη του εργαζόμενου. Ακόμα και εκεί όμως που δεν υπάρχει τηλεργασία και απαιτείται η φυσική παρουσία, λόγο της πίεσης, της εντατικοποίησης και των αξιολογήσεων, η τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας έχει γίνει «ατομική ευθύνη» του κάθε εργαζόμενου για το αν θα τα ακολουθήσει. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα αποδεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση, δεν αντέχουμε άλλο να έχει μετατραπεί όλη η χώρα σε απέραντα Τέμπη και όπως μετατρέψαμε την θλίψη και την οργή μας σε οργανωμένη πάλη θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε να απαιτήσουμε την άμεση επίλυση όλων των ζητημάτων υγείας και ασφάλειας της εργασίας μας, μέσα από την δράση με το συνδικάτο και την δημιουργία επιτροπών υγείας και ασφάλειας.

Καταγγέλλουμε επίσης  την εκτρωματική ΣΣΕ που επέβαλε η εργοδοσία στον όμιλο ΟΤΕ, στην μητρική και σε όλες τις θυγατρικές με την βοήθεια  και την υπογραφή του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, η οποία ξήλωσε όσα δικαιώματα είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εξισώνει τους εργαζόμενους προς τα κάτω, χωρίς αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους (μόνο για το 10% περίπου) στο ύψος τουλάχιστον του πληθωρισμού. Και όλα αυτά σε ένα κλάδο που λείπουν δεκάδες χιλιάδες εργατικά χέρια. Με κατάργηση μιας σειράς δικαιωμάτων και κατακτήσεων, όπως κατάργηση επιδομάτων, λογαριασμού νεότητας και αλληλοβοήθειας, καθιέρωση προσωπικής διαφοράς, καμιά αναγνώριση προϋπηρεσίας από το 2012 και μετά, όπως επίσης δεν αναγνωρίζει και τα πτυχία μας και εισάγει καινούριο κανονισμό εργασίας που είναι αντιγραφή του νόμου Χατζηδάκη. Δεν την αποδεχόμαστε και ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ που παλεύουν κόντρα στην επιβολή αυτών των συμβάσεων. Που λόγο της θέσης και του ρόλου του ομίλου ΟΤΕ δημιουργεί χειρότερες προϋποθέσεις  για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Το ποτάμι της λαϊκής οργής που εκφράστηκε στις δύο μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8/3 και στις 16/3 δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσει. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας σε κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου μας και απαιτούμε:

  • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, με αναγνώριση των πτυχίων μας.
  • Την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων υγείας.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Παίρνουμε πρωτοβουλία για την δημιουργία επιτροπών ΥΑΕ σε όλους τους χώρους δουλειάς
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

Δυναμώνουμε την πάλη και συνεχίζουμε με την συμμετοχή μας στην απεργία της 1ης Μάη, ημέρα σύμβολο για τους αγώνες της εργατικής τάξης και της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την δημιουργία μιας κοινωνίας που δεν θα είναι κριτήριο το κέρδος αλλά οι ανάγκες μας.