Το συνδικάτο

Το Σ.Ε.ΤΗ.Π.  είναι μια πρωτοβουλία συναδέλφων, που δεν άντεξαν να βλέπουν την μη ύπαρξη συνδικαλιστικής δράσης, τον συμβιβασμό και το ξεπούλημα των αγώνων, συνολικά της εργατικής τάξης, από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΓΣΕΕ και σε πολλά εργοδοτικά σωματεία που υπάρχουν στον κλάδο μας, ούτε τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουμε καθημερινά σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, και κυρίως εκεί που δεν υπάρχει καθόλου συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Το συνδικάτο αυτό έχει ως στόχο να γίνει το αποκούμπι όλων των εργαζομένων του κλάδου μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, ειδικότητας, εργασιακής σχέσης, θρησκείας ή εθνικότητας και να μας στηρίζει στα μικρά και μεγάλα προβλήματα μας και διεκδικήσεις μας.

Ο εργαζόμενος στα τηλεφωνικά κέντρα, ο τεχνικός δικτύου, ο προγραμματιστής, όλοι εμείς που δουλεύουμε στις εταιρίες του κλάδου δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας.

Αντίθετα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά, όπως κοινή είναι και η επίθεση που δεχόμαστε από τους εργοδότες μας που πατάνε πάνω στην κατάργηση δικών μας δικαιωμάτων, ώστε να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο και να γίνονται πιο ανταγωνιστικοί. 

Κοινός εχθρός είναι και το αντεργατικό οπλοστάσιο που όλες οι κυβερνήσεις έχτισαν κατ’ απαίτηση των εργοδοτών με αποκορύφωμα τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη.

Υλικό για τα νέα μέλη του ΣΕΤΗΠ

Σου παραθέτουμε ένα Q&A προσπαθώντας να βοηθήσουμε με τις πρώτες απορίες σου.

Φυσικά, δεν μπορούμε να τα λύσουμε όλα μέσα από αυτό το κείμενο, όμως, είμαστε εδώ και ευελπιστούμε ότι μέσα από τη συμμετοχή και τη δράση σου στο συνδικάτο, θα λυθούν περισσότερα!

Σωματειακές Επιτροπές

Οι εργαζόμενοι, με τη δράση τους μέσα από το ΣΕΤΗΠ, σε δεκάδες χώρους δουλειάς του κλάδου, πρωτοστάτησαν στη διεκδίκηση δεδουλευμένων, κόντρα στις απλήρωτες υπερωρίες, στη λήψη μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη προσέλευση στο χώρο δουλειάς (γραφεία, μετακίνηση κ.α.), στην ανάκληση απολύσεων, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της πίεσης, στην επαναφορά των απωλειών των τελευταίων ετών. Εκατοντάδες είναι οι παρεμβάσεις και οι κινητοποιήσεις που έχουμε κάνει, χωρίς τις οποίες η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Και αυτό γιατί βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τους σχεδιασμούς των εταιρειών. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουμε μαζικά και δυναμικά το Σ.Ε.ΤΗ.Π. Να συμμετέχουμε καθημερινά στη μάχη για αξιοπρέπεια, ταξικά και ενιαία, στις γραμμές του ΠΑΜΕ, όχι μόνο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, όποια μας έχουν απομείνει, αλλά και να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει. Ανεξάρτητα από τις ειδικότητες μας ή το μορφωτικό μας επίπεδο, αν παλέψουμε ταξικά και ενιαία μπορούμε να κερδίσουμε τον πλούτο που καθημερινά παράγουμε στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.

Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν, για την αξιοπρεπή διαβίωση 1.300 € βασικό μισθό.  Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο 5ήμερο 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες, στα 30 χρόνια εργασίας ανεξάρτητα από την ηλικία. Αναγνώριση βαρέων και ανθυγιεινών στις ειδικότητες που απαιτείται στον κλάδο μας. Σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άντρες σε αυτές τις περιπτώσεις. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (υγεία, συνταξιοδότηση, πρόνοια), που θα καλύπτει πλήρως τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Παλεύουμε για την παγκόσμια ειρήνη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση το πολιτισμού, όχι σε όλα τα ναρκωτικά και την αποποινικοποίησή τους. Ζητάμε ενιαίο σύστημα αθλητισμού στην εκπαίδευση και την δημιουργία αθλητικών υποδομών στα σχολεία και σε κάθε γειτονιά της πόλης μας. Διεκδικούμε τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, δημοκρατία στους τόπους δουλειάς, με μαζικό κίνημα αλληλεγγύης να σπάσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία. Απαιτούμε φθηνή λαϊκή κατοικία, να σταματήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας να στέλνει πελάτες στις τράπεζες και να υλοποιήσει προγράμματα για τη δημιουργία σύγχρονων κατοικιών σε τιμές προσιτές για τους εργαζόμενους. Θέλουμε ίδια δικαιώματα των μεταναστών με τους Έλληνες εργαζόμενους και τη νομιμοποίησή τους.

Στο εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται με αυτές τις εξελίξεις, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε το περιθώριο να δίνουμε τη δυνατότητα στις συμβιβασμένες ηγεσίες να ξεπουλούν τους αγώνες μας, ούτε να αναβάλουμε τη δράση μας. Πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας, να τον κάνουμε προσωπική μας υπόθεση, και να τους γυρίσουμε την πλάτη, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας, ενιαία σε ολόκληρο τον κλάδο. Κάθε απλήρωτη ώρα υπερωριακής εργασίας, κάθε απόλυση, κάθε έμμεση ή άμεση απειλή απ’ τους εργοδότες, κάθε κατάργηση οποιουδήποτε κεκτημένου δικαιώματος για έναν απ’ τους συναδέλφους, μας επηρεάζει συνολικά. Κάθε «φθηνότερος» εργαζόμενος, τραβάει προς τα κάτω και όλους εμάς.

Στον αντίποδα, κάθε διεκδίκηση για καλύτερες συνθήκες εργασίας, κάθε απόσπαση σε οποιαδήποτε από τις διεκδικήσεις μας, κάθε απόπειρα σπασίματος της εργοδοτικής τρομοκρατίας είναι κέρδος για κάθε εργαζόμενο στον κλάδο μας. Σαν πρωτεύον στόχος μπαίνει η δράση όλων μας μέσα από το συνδικάτο και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας σε όλο τον κλάδο με βάση τις πραγματικές ανάγκες μας.

Το διοικητικό συμβούλιο

( Από την ιδρυτική Διακύρυξη του ΣΕΤΗΠ)

Το διοικητικό συμβούλιο

Τα μέλη του ΔΣ του Σ.Ε.ΤΗ.Π. είναι οι:

Ιδιότητα Ονοματεπώνυμο
Πρόεδρος Περράκης Αλέκος
Αντιπρόεδρος Τζίμα Κατερίνα
Γραμματέας Μαλλιά – Στολιδου Χρυσαφένια
Ταμίας Ροζής Μιχάλης
Αν. Γραμματέας Ανδρέου Γιάννης
Μέλος Παπαδημητρίου Γιάννα
Μέλος Κολιούση Όλγα
Μέλος Μπάσιος Φώτης
Μέλος Μπέτσικος Κώστας
Μέλος Καπελλάκη Μαρία
Μέλος Πετρόπουλος Πάνος 
Μέλος Λαυτσής Πάρης
Μέλος Τζίμας Δημήτρης