Καμία αναμονή! Όλοι στον αγώνα!
9 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!
Άλλο ένα “success story” συντελέστηκε στον κλάδο μας, με την εξαγορά της BYTE COMPUTERS, από τον όμιλο Ideal Holdings, έναντι του ποσού των 55 εκ.ευρώ.
Success story για ποιόν όμως;
– Σίγουρα για τους βασικούς μεγαλομετόχους της BYTE, που είδαν την μετοχή της εταιρείας να αποτιμάται στο + 600% σε σχέση με τις αρχές του 2019 και να γεμίζουν τις τσέπες με εκατομμύρια.
– Σίγουρα και για τον όμιλο Ideal όπου παράλληλα με την εξαγορά της BYTE, εξαγόρασε και την εταιρία κυβερνο-ασφάλειας “Netbull”, διευρύνοντας έτσι το φάσμα των δραστηριοτήτων του, με αποτέλεσμα να μπορεί να διεκδικεί και να κερδίζει περισσότερους και μεγαλύτερους διαγωνισμούς. Μόνο η ΒΥΤΕ COMPUTERS, που είναι βασική εταιρεία που συμμετέχει στα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού, έρχεται στον όμιλο με προίκα 40 εκ ευρώ ανεκτέλεστα έργα που είναι να διεκπεραιωθούν έως και το τέλος του 2023.
Είναι όμως το ίδιο και για τους εργαζόμενους της Βyte;
– Που στην κρίση πλήρωσαν την χασούρα, με μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθού;
– Που την ώρα που η ΒΥΤΕ έχει καθαρά κέρδη μόνο για το 2021 3.125.000 ευρώ, οι ίδιοι ανταμείβονται με παγωμένους μισθούς και εντατικοποίηση της εργασίας, σε συνθήκες όπου η ακρίβεια θερίζει;
– Που είναι μέσα στην ανασφάλεια και στο άγχος για το αν θα δουλεύουν την επόμενη μέρα, την ίδια στιγμή που ο όμιλος Ιdeal εκτιμάται να έχει ενοποιημένο τζίρο 100εκ. ευρώ για το 2022;
Παρόλο που η διοίκηση εξήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο λόγω της εξαγοράς, η πείρα του συνδικάτου μας, μας λέει το αντίθετο.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εξαγοράς των Wind και Nova από τον όμιλο United, όπου από την μία είδαμε την εξαγγελία επενδύσεων 2 δις ευρώ με κυβερνητικές πλάτες και από την άλλη να γίνονται σωρηδόν οι απολύσεις και μετακινήσεις εργαζομένων, το βάθεμα της εντατικοποίησης, καθώς και επιθέσεις σε δικαιώματα και κεκτημένα.
Να κάνουμε τον χειμώνα να είναι δύσκολος για αυτούς !
Ολα τα παραπάνω συντελούνται μέσα στο περιβάλλον της μεγάλης ακρίβειας σε ενέργεια, τρόφιμα, τις τεράστιες ελλείψεις σε παιδεία και υγεία. Προβλήματα που έχουν ενταθεί ήδη πολύ πριν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και που τώρα γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικά.
Η “βαρυχειμωνιά” που έρχεται δεν είναι για όλους. Κυβέρνηση , ΕΕ, μεγαλοεργοδοτες, τα κόμματά τους μας καλούν να βάλουμε πλάτη και να πληρώσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι.
Οργανωμένα και συλλογικά μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια!
Τα κοινά μας προβλήματα πρέπει από τώρα να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται με την κοινή μας αγωνιστική δράση, την συζήτηση των επικείμενων στόχων και προβλημάτων, την ζωντανή ανταλλαγή πείρας, την αλληλεγγύη, την οργανωμένη διεκδίκηση μιας ζωής που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες.
Τα πρόσφατα παραδείγματα των οργανωμένων διεκδικήσεων που είχαν θετική έκβαση για τους εργαζόμενους στην COSCO, την EFOOD, τη ΛΑΡΚΟ, στον κλάδο των κατασκευών με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), πρέπει να αποτελέσουν φάρο ελπίδας για εμάς.
Όχι άλλος χαμένος χρόνος! Όχι άλλη αναμονή για σωτήρες από τα πάνω!
Στις 9 Νοέμβρη θα ακουστεί η δική μας φωνή, απαιτούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για συλλογικές συμβάσεις που κατοχυρώνουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ρεύμα και βασικά αγαθά φτηνά για το λαό. Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωσή μας μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας! Μόνο η ενεργητική παρέμβασή μας στους χώρους δουλειάς, σε κάθε εργασιακό χώρο μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα με αυξήσεις, με πραγματική ανακούφιση του εργαζόμενου λαού!
Μαζικοποιούμε το σωματείο μας , το ΣΕΤΗΠ , για να βάλουμε την δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις.
Τώρα όλοι έχουμε ανάγκη τον αγώνα και ο αγώνας μας έχει όλους ανάγκη.
Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας.
Κανένας παγωμένος!
Κανένας πεινασμένος!
Κανένας μόνος του!