Για την προσπάθεια κατάργησης της εθιμοτυπικής αργίας της Μ.Παρασκευής απο την εργοδοσία της WINGS

 

Συνάδελφοι,

Η εργοδοσία της WINGS, καταργεί  φέτος την εθιμοτυπική αργία της Μ.Παρασκευής, την οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια παραχωρούσε, με το πρόσχημα ότι βρίσκεται σε ισχύ το ψηφιακό ωράριο εργασίας, που δεν την επιτρέπει.

Κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει! Η εργοδοσία της WINGS, με ένα φτηνό πρόσχημα, αποφασίζει να εντείνει ακόμα περισσότερο την εντατικοποίηση, στερώντας αυτή την μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πως η περίφημη «ψηφιακή κάρτα εργασίας» μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον κλάδο μας για κατάργηση δικαιωμάτων.

Παρόλο λοιπόν που δεν προκύπτει από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η υποχρέωση εργασίας την Μ.Παρασκευή, ωστόσο είναι ενδεικτικό πώς αξιοποιείται ως εργαλείο από την εργοδοσία, για την αύξηση της εντατικοποίησης. Μην ξεχνάμε βέβαια και την πρεμιέρα της ψηφιακής κάρτας εργασίας στα σουπερ-μαρκετ με «Με οδηγίες στους εργαζόμενους που πιάνουν στις 5 π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. για να μη φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης..» και αλλα πολλα παραδείγματα.

Μάλιστα για την πατρότητα του συγκεκριμένου μέτρου, κονταροχτυπιούνται η  κυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. Άλλωστε το άρθρο 74 του νόμου Χατζηδάκη, με το οποίο θεσπίστηκε η ψηφιακή κάρτα, το ψήφισαν όλοι όπως και το μεγαλύτερο μέρος του εκτρωματικού αυτού νόμου. Στη ζούγκλα των ατομικών συμβάσεων και των αντεργατικών νόμων που έχτισαν με τη σειρά όλες οι κυβερνήσεις λοιπόν αποδεικνύεται ότι ο δήθεν «ψηφιακός έλεγχος» μπορεί να είναι από άχρηστος έως επικίνδυνος.

Συνάδελφοι, δεν χαρίζουμε την συγκεκριμένη μέρα στην εργοδοσία. Η εθιμοτυπικότητα της συγκεκριμένης αργίας, που ισχύει σχεδόν στο σύνολο του κλάδου μας, δεν πρέπει να σπάσει. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε χειροτέρευση των όρων εργασίας, όχι μόνο για τους εργαζόμενους της WINGS, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, όπου σιγά σιγά οι εργοδότες, θα προχωρήσουν σε αντίστοιχα μέτρα.

Αυτή η εξέλιξη δείχνει ακόμα πιο γλαφυρά γιατί  πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας μας σε όλο τον κλάδο για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχουμε διαμορφώσει. Η ΣΣΕ είναι η μόνη ασπίδα μας ενάντια σε κάθε αυθαιρεσία, διασφαλίζει όχι μόνο τους μισθούς μας και τις ωριμάνσεις αλλά ένα πλέγμα συγκροτημένων δικαιωμάτων όπως είναι στην προκειμένη και οι κατ’εθιμο αργίες!

Αντιγράφουμε από το σχέδιο της σύμβασης το σχετικό άρθρο: 

  1. Αργίες

Α. Ημέρες αργίας υποχρεωτικές: 1) Η 1η του έτους 2) τα Θεοφάνια 3) Η 25η Μαρτίου, 4) η Δευτέρα του Πάσχα, 5) η 1η Μαΐου, 6) η 15η Αυγούστου, 7) η 28η Οκτωβρίου, και 8) η 25η Δεκεμβρίου 9) 26η Δεκέμβρη

Οι μη απασχοληθέντες στις πιο πάνω εννιά(9) εορτές, δικαιούνται το ημερομίσθιο.

Β. Κατ’ έθιμο αργίες: 1) η Καθαρά Δευτέρα, 4) η Μεγάλη Παρασκευή, 6) του Αγίου Πνεύματος .

Οι μη απασχοληθέντες στις πιο πάνω εξι (6) εορτές, δικαιούνται το ημερομίσθιο.

                   Ημιαργίες: Η παραμονή των Χριστουγέννων, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και η Μεγάλη Πέμπτη, είναι ημιαργίες (με (αμοιβή ένα ημερομίσθιο).

 

Το ΔΣ του ΣΕΤΗΠ , θα επιδιώξει τηλεφωνική επικοινωνία με την διοίκηση της εταιρείας, ώστε να μπλοκάρει την συγκεκριμένη εξέλιξη. Ωστόσο η δύναμη είναι στην οργανωμένη αντίδραση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στην WINGS.  Μόνο η οργάνωση των εργαζομένων και οι αγώνες τους μπορούν να δώσουν τέλος στην ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων, να βάλουν εμπόδια σε αρνητικές εξελίξεις, να φέρουν νίκες και ανακούφιση,  να επιβάλλουν υπογραφή συλλογικών συμβάσεων , με αυξήσεις στους μισθούς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, με κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καλούμε όλα τα μέλη μας αλλά και τους συναδέλφους σε συζήτηση στα γραφεία του σωματείου (Εργατικό Κέντρο Αθήνας Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β & Μάρνης, 1ος Όροφος), το Σάββατο 8 Απρίλη στις 18.00 ώστε να γνωριστούν με το σωματείο  και να συζητήσουμε πως μπορούμε να οργανώσουμε την δράση μας στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και  μπροστά στα συνολικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε  σαν εργαζόμενοι στην εταιρεία.

 

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΣΕΤΗΠ