Να μην περάσει η νέα φοροληστεία

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έθεσε η κυβέρνηση σε διαβούλευση αποτελεί νέο σοβαρό βήμα κλιμάκωσης της επίθεσης στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων, τη διαχρονική επίθεση των κυβερνήσεων με ρυθμίσεις στη φορολογία, το ασφαλιστικό (νόμοι Κατρούγκαλου –Βρούτση –Χατζηδάκη), την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος.

 

Η κυβέρνηση επιβάλλει κεφαλικό φόρο, πολλαπλάσιο του σημερινού τέλους επιτηδεύματος, που ξεκινάει απ’ τα 1.600€ ενώ ξεπερνά τα 2300€ μετά τη δωδεκαετία απ’ την είσοδο στο επάγγελμα. Συνολικά το ελάχιστο πάγιο «τέλος παραμονής» στο επάγγελμα εκτοξεύεται πάνω απ’ τα 6.000€, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές, ανεξάρτητα απ’ το εισόδημα των αυταπασχολούμενων Μηχανικών. Δεν αφήνει αλώβητους ούτε τους αυταπασχολούμενους με ένα σχετικά καλύτερο εισόδημα εισάγοντας το κριτήριο του «κύκλου εργασιών». Έτσι αυξάνει το φορολογούμενο τεκμαρτό εισόδημα κατά 35% εκτοξεύοντας τη φορολογία στα 3.400€, μόλις ξεπεραστεί ο «μέσος» κύκλος εργασιών στον κλάδο.

 

Υλοποιούν κατά γράμμα τα προαπαιτούμενα του Προγράμματος Σταθερότητας, με σκοπό την διατήρηση και ενίσχυση των «ματωμένων πλεονασμάτων» του κρατικού προϋπολογισμού. Από κει προκύπτουν οι περίφημες επενδύσεις και του δικού μας κλάδου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

 

Με την στήριξη όλων των κομμάτων ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ πάνε ακόμα παραπέρα: Η «φορολογική δικαιοσύνη» τους, από την μια βαφτίζει φοροφυγάδες τους αυταπασχολούμενους, από την άλλη κλείνει τα μάτια για τους ομίλους που συμβάλλουν μόλις με το 5% των φορολογικών εσόδων, για τις τράπεζες των αναβαλλόμενων φόρων, για τους εφοπλιστές που φορολογούνται εθελοντικά, με τα κάθε είδους ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές.

 

Και όλα αυτά γιατί; Μα για την πίτα των 100δις € μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Η οποία απαιτεί ταυτόχρονα φθηνό ευέλικτο επιστημονικό εργατικό δυναμικό για τα σχεδιαζόμενα έργα. Οι εργαζόμενοι του κλάδου του τηλεπικοινωνιών γνωρίζουμε καλά ότι η επίθεση δεν εξαντλείται στη φοροληστεία. Και αυτό γιατί καθημερινά βιώνουμε με τον πιο γλαφυρό τρόπο την εντατικοποίηση την πίεση και την εργοδοτική τρομοκρατία για να βγει η δουλειά. Η τηλεργασία λειτούργησε και λειτουργεί ως όπλο στα χέρια των εργοδοτών για να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο. Μέρα με την μέρα το ωράριο μας ελαστικοποιείται περισσότερο, οι υπερωρίες είναι καθημερινές, τα standby εξαντλητικά. Είμαστε κολλημένοι πάνω σε έναν υπολογιστή, κρεμασμένοι σε ένα ακουστικό, έχει χαθεί κάθε όριο σε έννοιες όπως προσωπικός χώρος και χρόνος. Χωρίς να το πολυκαταλάβουμε οι «σταθεροί» μισθοί μας έχουν μειωθεί αφού και περισσότερο δουλεύουμε και το ίδιο αμειβόμαστε και ο πληθωρισμός εξανεμίζει τον μισθό μας.

  

Ο αγώνας στα χέρια των εργαζόμενων μηχανικών

 

Η ηγεσία του ΤΕΕ και αυτή τη φορά «δυσκολεύτηκε» ακόμη και να ζητήσει φραστικά την απόσυρση του νομοσχεδίου της φοροεπιδρομής. Δε μας εκπλήσσει η στάση του, γιατί το ΤΕΕ εκτός από θεσμικός σύμβουλος του κράτους και των κυβερνήσεων, πλέον αναλαμβάνει τον αναβαθμισμένο ρόλο του στυλοβάτη της κυβερνητικής πολιτικής για τα κέρδη των ομίλων. Από τα μέτρα δε θίγονται γενικά όλοι οι μηχανικοί, αλλά οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί με μπλοκάκι. Οι ηγεσίες ΤΕΕ και επιστημονικών συλλόγων, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν αυτόν τον αγώνα.

 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας και στους αυτοαπασχολούμενους Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στο φοροληστρικό έκτρωμα της κυβέρνησης μαζί με τον αγώνα μας για υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες των προηγούμενων ετών.

 

Σημαδεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο: την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, των αστικών κομμάτων, που σχεδιάζουν και υλοποιούν την επίθεση ενάντια σε μισθωτούς και αυταπασχολούμενους προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τα σωματεία των μισθωτών και τις επιτροπές αγώνα αυταπασχολούμενων επιστημόνων.

 

Οργανώνουμε τον αγώνα από τα κάτω, χωρίς καμιά εμπιστοσύνη στο ΤΕΕ, για να έχει συνέχεια, κλιμάκωση και νικηφόρα προοπτική.

Είναι ώρα μάχης, για να υπερασπιστούμε τη δουλειά, τη ζωή και το μέλλον μας! Είναι ώρα μαζικής, αγωνιστικής δράσης, ώστε από κοινού, μισθωτοί και αυταπασχολούμενοι να σταματήσουμε τη νέα επίθεση.

 

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα για το φορολογικό.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • ΄Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
  • Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του ΚΕΑΟ, σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου -Βρούτση
  • Διαγραφή χρεών των αυτοαπασχολούμενων σε τράπεζες και εφορία, ιδιαίτερα για την περίοδο της πανδημίας.
  • Όχι σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

 

Συμμετέχουμε στην πλατιά κοινή σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των επιστημόνων τη Δευτέρα 20/11 στις 7μμ (αίθουσα ΠΑ.Σ.Α.Σ. ΔΕΗ, 5ος όροφος, Αριστοτέλους 11 – 15)

 

Συμμετέχουμε στο μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των μικρών επαγγελματιών και επιστημόνων από όλους τους κλάδους που πλήττονται, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου.