Ενισχύουμε το μέτωπο συνδικάτων που ακυρώνουν το νόμο Χατζηδάκη
Κανένα σωματείο να μην καταθέσει το μητρώο του στο ΓΕΜΗΣΟΕ
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας κήρυξε στάση Εργασίας την Τρίτη 10 Μαΐου, 9π.μ – 12μμ, την ώρα που εκδικάζεται η προσφυγή του στο ΣτΕ εναντίον της προσπάθειας του κράτους να ελέγξει ακόμα περισσότερο τα συνδικάτα. Συγκεκριμένα ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη (νόμος 4808) και το ΓΕΜΗΣΟΕ (Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων). Στην στάση συμμετέχει το συνδικάτο μας με απόφαση συνέλευσης.
Το νέο «ψηφιακό μητρώο» ΓΕΜΗΣΟΕ και το κρατικό φακέλωμα συνδικάτων
Η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνει το νήμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Χτυπάνε περαιτέρω την 8ωρη σταθερή εργασία. Ελαστικοποιούν συνολικά τις σχέσεις εργασίας. Διευθετούν το ωράριο. Καταργούν τις πληρωμένες υπερωρίες. Βάζουν περισσότερα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.
Ασκούν έμμεση τρομοκρατία στην συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες, σε συνθήκες που η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απειλές και οι απολύσεις πρωτοπόρων εργατών και συνδικαλιστών μέσα στους χώρους δουλειάς εντείνονται, όπως και στον ΟΤΕ, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την στοχοποίηση της Ε.Ρουτζούνη, μέλος του ΔΣ ΟΜΕ – ΟΤΕ και του ΔΣ του Συνδικάτου μας.
Με τη δημιουργία του ΓΕΜΗΣΟΕ σε συνδυασμό με τις ηλεκτρονικές εκλογές επιχειρούν τον πλήρη έλεγχο και φακέλωμα των σωματείων. Πώς;
Μητρώα, συνδυασμοί, υποψήφιοι, αποτελέσματα εκλογών, ονοματεπώνυμα, ακόμα και το ΑΜΚΑ παραδίδονται στις ενώσεις των εργοδοτών, ακόμα και σε μεμονωμένους εργοδότες.
Δεν πρόκειται για «εκσυγχρονισμό» της λειτουργίας των συνδικάτων εξάλλου ήδη έχουμε το μητρώο μας σε ψηφιακή μορφή. Ούτε για «εξυγίανση» της νοθείας που γίνεται με ευθύνη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών και κυβερνητικών δυνάμεων συνολικά στο εργατικό κίνημα. Άλλωστε όχι μόνο η τωρινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες στηρίζουν τον κρατικό έλεγχο στα σωματεία, ενώ είναι οι ίδιες δυνάμεις οι οποίες στο κίνημα είτε παίζουν ενεργό ρόλο σε αυτές τις νοθείες είτε κάνουν τα στραβά μάτια. Είναι νωπές οι μνήμες μας από τις ηλεκτρονικές αρχαιρεσίες π.χ στον ΠΑΣΥΠ ΓΕΡΜΑΝΟΣ που ακόμα και υποψήφιοι έψαχναν την ψήφο τους…
Η συγκυρία δεν είναι τυχαία.
Και αυτή η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με το κύμα της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, αντί να σταματήσει την εμπλοκή της χώρας στους πολέμους, «μπλέκεται» περισσότερο στις ελευθερίες και τις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων. Όπως στα ζητήματα της ακρίβειας, του πολέμου, της ενεργειακής φτώχειας, στα εργασιακά έτσι και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες κριτήριο της εκάστοτε κυβέρνησης είναι το πώς θα θωρακίσει τα συμφέροντα, την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των ομίλων.
Γι’ αυτό πρέπει οργανωμένα μέσα από τα σωματεία μας να δώσουμε τη μάχη να μην γραφτεί κανένα σωματείο στο ΓΕΜΗΣΟΕ, να ενισχύσουμε το μέτωπο των συνδικάτων που όχι μόνο δεν έχουν δώσει στοιχεία στο ΓΕΜΗΣΟΕ αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε ηλεκτρονικές εκλογές, που αντιπαλεύουν συνολικά το νόμο Χατζηδάκη και όλους τους νόμους που επιβάλουν ασφυκτικό έλεγχο στα σωματεία.
Οι νόμοι καταργούνται στην πράξη από την ίδια την πάλη μας. Οι μεγάλες απεργίες της Cosco που οργανώθηκαν ενώ όλα τα δικαστήρια τις έβγαζαν παράνομες πριν ακόμα προκηρυχθούν. Οι κινητοποιήσεις στο efood όταν απαγορεύονταν ακόμα και οι συνελεύσεις. Η υπογραφή σύμβασης με αυξήσεις στους οικοδόμους. Αντίστοιχα στους μεταλλεργάτες στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν από τα ταξικά συνδικάτα όλο το διάστημα της πανδημίας κόντρα σε όλες τις απαγορεύσεις. ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ
Γι’ αυτό και στις 10 Μάη στοχεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο, την κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, του ομίλους που υπηρετούν τα νομοθετήματά τους, την ΕΕ και δίνουμε δυναμικό παρών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στην πράξη ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά, πρέπει να φροντίσουμε να γίνει έτσι.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις πλειοψηφίες στην ΟΜΕ – ΟΤΕ, των επιχειρησιακών CTS -ΠΑΣΥΠ ΓΕΡΜΑΝΟΣ – COSMOTE EVALUE – ΣΕ COSMOTE – ΠΑΣΥΠ ΟΤΕ, που δήλωναν εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων ότι απλά ο νόμος θέλει κάποιες διορθώσεις (αντιγράφοντας τις θέσεις της κατάπτυστης ηγεσίας της ΓΣΕΕ), ότι γενικά συμφωνούν με τις περισσότερες πλευρές του.
Ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε τη στάση τους όταν από τη μία καλούσαν σε απεργία ενάντια στο νόμο ενώ από την άλλη δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να την οργανώσουν. Ακόμα και όταν ψηφίστηκε έτρεξαν πρώτοι-πρώτοι να τον εφαρμόσουν με ηλεκτρονικές εκλογές, την ώρα που τους καλούσαμε μαζί με άλλα συνδικάτα να φτιάξουμε μέτωπο ώστε να μην εφαρμοστεί.
Και στην παρούσα φάση του «συνολικού φακελώματος» των σωματείων τι θέση παίρνουν οι πλειοψηφίες; Θα συνταχθούν με το σύνολο των υπόλοιπων σωματείων για να μείνει στα χαρτιά και να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος και όλο το αντεργατικό πλαίσιο ή θα τρέξουν και πάλι να αποδεχτούν και να ενισχύσουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις. Μια φορά, μέχρι και σήμερα δεν έχουν βγάλει ούτε ανακοίνωση συμμετοχής στην στάση… αλλά βγαίνουν και λένε ότι «ο νόμος είναι νόμος» και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Και όχι μόνο αλλά τον εφάρμοσαν μέσα στη σύμβαση της CTS και της Γερμανός και τώρα επιδιώκουν την επέκταση του στη μητρική εταιρεία.
Δεν μπορεί να κρυφτεί πια με τίποτα η υποκρισία τους. Μια υποκρισία που εδράζεται στη βαθιά συμφωνία τους με την κυβερνητική-εργοδοτική κατεύθυνση να είναι τα συνδικάτα «κοινωνικός εταίρος» των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων για την υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής.
Ανεξάρτητα με την απόφαση της προσφυγής, χωρίς αυταπάτες για το «θεσμικό ρόλο» της δικαιοσύνης – άλλωστε η δικαιοσύνη είναι όργανο του ίδιου κράτους που στραγγαλίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα – καλούμε όλους τους εργαζόμενος του ΟΤΕ να γραφτούν στα επιχειρησιακά σωματεία τους και στο κλαδικό. Να απαιτήσουμε να μην κατατεθεί το ΚΑΝΕΝΑ μητρώο του σωματείου μας στο κράτος, να μην δεχτούν το φακέλωμα. Ακολουθούμε το παράδειγμα όλων των ταξικών σωματείων, όπως είναι και το ΣΕΤΗΠ και άλλα επιχειρησιακά του κλάδου που δεν θα καταθέσουν μητρώο μελών σε κανένα Υπουργείο, σε κανένα εργοδότη.
Συμμετέχουμε στην στάση εργασίας την Τρίτη 10 Μάη, 9:00-12:00
Παράσταση διαμαρτυρίας στις 9.30πμ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49)