ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΕΤΗΠ!
Διεκδικούμε να υπογραφεί επιχειρησιακή και κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Διεκδικούμε τώρα ουσιαστικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.
Συναδέλφισσα/ Συνάδελφε,
Πριν από λίγες ημέρες λάβαμε την ενημέρωση ότι πρέπει να υπογράψουμε ατομική τροποποίηση της σύμβασης εργασίας μας.
Η λεγόμενη «συμπληρωματική σύμβαση» ενσωματώνει στην υπάρχουσα Σύμβαση Εργασίας μας όρους που δεν υπήρχαν πριν. Προσθέτουν όρους που σε μεγάλο βαθμό υπάρχουν στον αντεργατικό νόμο 4808/21 (Νόμος Χατζηδάκη) που οι εργαζόμενοι τον απορρίψαμε στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις πέρσι.
Στην τροποποιητική σύμβαση μεταξύ άλλων η εργοδοσία προσπαθεί να μονιμοποιήσει την τηλεργασία. Η τηλεργασία συνιστά ακόμα μία ευέλικτη μορφή απασχόλησης, πάγια επιδίωξή των εργοδοτών πολύ πριν την πανδημία, που υπηρετήθηκε από παλιές και νέες κυβερνήσεις καθώς είναι ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο μας εκμεταλλεύονται περισσότερο.
Η τηλεργασία από «έκτακτη» συνθήκη γίνεται μόνιμο στοιχείο στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και διευρύνεται. Εδώ και 2,5 χρόνια γνωρίζουμε πολύ καλά από πρώτο χέρι τι σημαίνει τηλεργασία: ξεχείλωμα του 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση.Οι εργοδότες αλλά και η κυβέρνηση την χρησιμοποιήσαν σαν πανάκεια μέσα στην πανδημία για μην πάρουν μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους, αποστάσεις στα γραφεία, προληπτικά τεστ, μάσκες κλπ. Αναρρωτικές και γονικές άδειες χάνονται στο όνομα του «είσαι από το σπίτι». Όλοι θυμόμαστε τις μέρες του χιονιά και πως αξιοποιήθηκε η τηλεργασία, έχουμε ακόμα πείρα ότι αξιοποιείται στον κλάδο μας σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός. Με την τηλεργασία το όριο ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο θολώνει, θέλουν να είμαστε διαθέσιμοι 24/7.
Στην ατομική τροποποιητική σύμβαση υποχρεώσεις του εργοδότη φορτώνονται σε εμάς τους εργαζόμενους! Πιο συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος έχει πλέον την ευθύνη για την υγιεινή και την ασφάλεια του, για παράδειγμα σε περίπτωση κάποιου εργατικού ατυχήματος, η ευθύνη δεν θα βαραίνει πλέον τον εργοδότη. Δίνεται επίσης η ψευδεπίγραφη ελευθερία στην αποσύνδεση, από υποχρέωση του εργοδότη το 8ωρο τώρα είναι λένε δικαίωμα μας να αποσυνδέθούμε!
Επιπροσθέτως, στη σύμβαση προστίθεται η δυνατότητα του εργοδότη να αλλάζει ώρα και μέρα της εργασίας μας ανάλογα τις ανάγκες της εργοδοσίας. Επιπλέον, το διάλειμμα βγαίνει εκτός 8ώρου καθώς ορίζεται ξεκάθαρα ότι το διάλειμμα δεν ανήκει στον πραγματικό χρόνο εργασίας. Τέλος, τα λειτουργικά έξοδα της τηλεργασίας φορτώνονται σε εμάς.
Στον κλάδο μας έχουμε ήδη μεγάλη πείρα, ατομικές τροποιητικές συμβάσεις έχουν έρθει σε ΟΤΕ, Vodafone, Openbet, ΝΟΚΙΑ, Unify και αλλού! Σε πολλές από αυτές τις τροποποιήσεις πέρασαν βλαπτικές μεταβολές στους υπάρχοντες όρους εργασίας των συναδέλφων. Το συνδικάτο μας από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την προσπάθεια της μονιμοποίησης της τηλεργασίας, έχουν γίνει κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Εργασίας, στάσεις εργασίας αλλά και μια πλατιά σύσκεψη όλων των επιχειρησιακών σωματείων και συνεχίζουμε.
Οι συνάδελφοι μας στη ΝΟΚΙΑ στις 13/10 κάνουν ακόμα μια στάση εργασίας καθώς έχουν καταγγείλει τη διοίκηση της εταιρείας για τη μονομερή αλλαγή συμβάσεων σχετικά με την τηλεργασία στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε,
Έχεις κάθε δικαίωμα να μην υπογράψεις την τροποποιητική σύμβαση εργασίας. Τη νομική σου υποχρέωση για τη σύναψη σύμβασης εργασίας την έκανες κατά την έναρξη της εργασίας σου στην εταιρεία.
Δεν πρέπει να υποκύψεις σε τυχόν απειλές ή και εκβιασμούς. Σε περίπτωση που σου τύχει, έλα αμέσως σε επαφή με το σωματείο. Κανένας μόνος του απέναντι στον εργοδότη!
Στον αντίποδα της νέας ατομικής Σύμβασης Εργασίας που προτείνει η εργοδοσία, προτείνουμε την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα αφορά όλους τους εργαζόμενους στην Skroutz, θα είναι ασπίδα προστασίας για να έχουμε συγκροτημένα δικαιώματα.
Το κύμα ακρίβειας, ο πληθωρισμός, οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα, αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεση αύξηση του μισθού μας. Για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, φθηνά καύσιμα, ρεύμα και είδη πρώτης ανάγκης για όλους.
Λέμε ΟΧΙ στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Για όσο αυτή διαρκεί, μέσα στο σχέδιο της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας του ΣΕΤΗΠ περιλαμβάνονται οι παρακάτω δικλείδες ασφαλείας για τα δικαιώματα των τηλεργαζόμενων
- Η τηλεργασία να είναι εθελοντική και με δικαίωμα ανάκλησης από τον εργαζόμενο.
- Καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σταθερό ωράριο για όλους. Αυστηρή τήρηση του ωραρίου με υποχρέωση του εργοδότη.
- Η τηλεργασία να μην υποκαθιστά κανενός είδους άδεια (ασθένεια, γονική, αργίες κα)
- Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια) να βαραίνουν αποκλειστικά τον εργοδότη.
- Αποκλειστικά υπεύθυνος για τα μέτρα πρόληψης, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των τηλεργαζόμενων είναι ο εργοδότης.
- Κανένας εργαζόμενος εξ ολοκλήρου τηλεργαζόμενος.
- Απαγορεύεται η χρήση ψηφιακών καμερών, λογισμικά παρακολούθησης των εργαζομένων. Δεν επιτρέπεται η μετακύλιση των ευθυνών του εργοδότη για την ασφάλεια των επικοινωνιών και των δεδομένων στον εργαζόμενο.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε πάρε την κατάσταση στα χέρια σου – έλα σε επαφή με το σωματείο σου. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, δεν περιμένουμε εργολάβους λύσεων, κυβερνητικούς ή άλλους μεσσίες. Δεχόμαστε ενιαία επίθεση σε όλους τους τομείς της ζωής μας και στα δικαιώματα μας και μόνο εμείς οργανωμένοι στο σωματείο μας, με τους αγώνες μας μπορούμε να βάλουμε φρένο και να έχουμε κατακτήσεις.
Όλες και όλοι στη σύσκεψη της Σωματειακής Επιτροπής την Τετάρτη 28/9, 7μμ, στα γραφεία του ΣΕΤΗΠ, στο Εργ. Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, Αθήνα), για να λύσουμε απορίες και να συντονίσουμε τη δράση μας.
Το ΣΕΤΗΠ θα ζητήσει επίσημη συνάντηση με την εργοδοσία της Skroutz όπως δικαιούται ώστε να γίνει συλλογική διαπραγμάτευση ενάντια στις ατομικές και μονομερείς αλλαγές των συμβάσεων, θα τεθεί και οποιοδήποτε άλλο ζήτημα συζητήσουμε στη σύσκεψη.