Στο ίδιο έργο θεατές … Πύρινη κόλαση στην Αττική ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ, 19:30,  συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας(Λ. Κηφισίας 37, Μαρούσι)

 

Στο ίδιο έργο θεατές … Πύρινη κόλαση στην Αττική

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ, 19:30,  συγκέντρωση διαμαρτυρίας

στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας(Λ. Κηφισίας 37, Μαρούσι)

 

Για  ακόμη μία χρονιά εκατοντάδες  χιλιάδες στρέμματα δάσους καίγονται στην Αττική αλλά και σε όλη την χώρα,  και μαζί με αυτά  σπίτια και περιουσίες συνάδελφων και συνανθρώπων μας.  Αυτές τις μέρες εξελίσσεται ένα έγκλημα σε διάφορες περιοχές της Αττικής,  στα Καλύβια, στον Κουβαρά, στη Σαρωνίδα, στη Μάνδρα,  στα Δερβενοχώρια, τη Μαγούλα, τη Νέα Πέραμο.  Οι συνέπειες αυτού του εγκλήματος είναι καταστροφικές  για τη ζωή όλου του λαού. Όπως καταστροφικές ήταν οι συνέπειες των εκατοντάδων πυρκαγιών που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας.  Συνέπειες που έχουν να κάνουν τόσο με την καταστροφή του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος, όσο και για την καθημερινή ζωή όλων μας,  την υγεία μας,  την κατοικία,  ακόμα και την αναψυχή και την ψυχαγωγία μας.  Μιας και ο φυσικός πλούτος συμβάλλει στο να ανεβαίνουν μία σειρά παράγοντες που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας, μπορεί να προσφέρει διέξοδο για όλους εμάς. Εξάλλου δεν θα πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια η δυνατότητα να έρθει ένας εργαζόμενος σε επαφή με την φύση, μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων.

Όπως διαχρονικό είναι το έγκλημα διαχρονικές είναι και οι ευθύνες,  οι οποίες ανήκουν στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είναι συνέχεια της πολιτική που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.  Κοινός παρονομαστής  αυτής της πολιτικής δεν είναι άλλος από το να μπαίνουν όλα στο ζύγι του κέρδους ή του κόστους. Όπως έχει αποδειχτεί περίτρανα όλα τα τελευταία χρόνια η προστασία της ζωής, των περιουσιών και του περιβάλλοντος αποτελούν κόστος για το κράτος,  για τον απλούστατο λόγο  ότι οι δαπάνες αυτές δεν θα αποδώσουν κανένα κέρδος, δεν θα ενισχύσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους για τους οποίους κόπτονται οι κυβερνήσεις να έχουν κέρδη.  Είναι χαρακτηριστικό ότι και σε αυτές τις πυρκαγιές φάνηκαν οι  τεράστιες ελλείψεις στην Πυροσβεστική,  τα μέτρα πρόληψης για να μην ξεσπούν οι πυρκαγιές.  Είναι τρανταχτό το παράδειγμα του  Δασαρχείου του Λαυρίου  στο οποίο διοικητικά ανήκει το Πάνειο όρος που κατακάηκε, το οποίο δεν διαθέτει κανέναν δασεργάτη, αντί να έχει τουλάχιστον 50 που απαιτούνται. Όπως επίσης ότι στα περισσότερα βουνά δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες.

Αυτή η πολιτική που αντιστοιχεί με κόστος τις ζωές μας, έχει στοιχίσει πάρα πολύ  για τη ζωή  όλων μας.  Ας σκεφτούμε καλά το πώς μεταφράζεται αυτό στην υγεία με την υποστελέχωση των νοσοκομείων,  την παντελή έλλειψη αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας που έχει κοστίσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές τα προηγούμενα χρόνια,   αλλά και πώς αυτό το κριτήριο του κόστους και του κέρδους οδήγησε ακόμα και στο πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη.

Δεν είναι λοιπόν ούτε η κακή στιγμή ,ούτε ο πολύ ζεστός καιρός, ούτε η κλιματική αλλαγή, η αιτία που ζήσαμε ένα ακόμα έγκλημα.  Αλλά είναι οι τεράστιες ευθύνες αυτής της πολιτικής πού εφαρμόζεται.  Εξάλλου πρόβλεψη υπήρχε και για ζεστό καιρό και για  δυνατούς ανέμους,  δηλαδή για τους παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο μιας πυρκαγιάς. Αυτό που δεν υπήρχε ήταν για άλλη μία φορά η προετοιμασία και η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία  και την αποφυγή των πυρκαγιών.

 

Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι έχουμε συμφέρον σήμερα  να συγκρουστούμε με όλη αυτή την κατάσταση  να διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος,  στο να μην αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα.

 

Καλούμε τους συναδέλφους να απαντήσουμε μαζικά και οργανωμένα, να απαιτήσουμε:

  • Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.
  • Να στελεχωθούν τώρα τα Δασαρχείο Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας και όλα τα δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
  • Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονο εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.
  • Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γη, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού καθώς η καταστροφική πυρκαγιά αυξάνει τους κινδύνους πλημμυρικών  φαινομένων.

 

ΟΛΟΙ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 19:30 ,συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας(Λεωφ. Κηφισίας 37, Μαρούσι)