Συνάδελφε/ισσα στα τηλεφωνικά κέντρα,

Το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά που φέρνει με το “καλημέρα” της νέας της διακυβέρνησης η ΝΔ,  καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα για εκατομμύρια εργαζόμενους, ειδικά για εμάς που δουλεύουμε σε τηλεφωνικά κέντρα.

Τι φέρνει το νομοσχέδιο για εμάς που δουλεύουμε σε τηλεφωνικά κέντρα;

 

 • Δουλειά 13 ώρες τη μέρα, με μόνη αλλαγή, οι επιπλέον ώρες (πέραν του 8ώρου), να δηλώνονται σε άλλον ΑΦΜ εργοδότη (πολλαπλή εργασία). “Βούτυρο στο ψωμί” της Webhelp, της Teleperformance, της TTEC, της CQS, καθώς όπως ξέρουμε οι εταιρείες αυτές έχουν θυγατρικές εταιρείες (διαφορετικό ΑΦΜ). 13 ώρες δουλειά λοιπόν πότε σε τραπεζικό έργο, πότε σε ασφαλιστικό, σε τουριστικό, σε έργο κάποιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, όπως και όταν βολεύει την εταιρία.
 • Με την πολλαπλή εργασία, οι ώρες πέρα του 8ωρου δεν θεωρούνται πια ως υπερωριακή εργασία και δεν αποζημιώνονται με προσαύξηση, αλλά σαν κανονικές ώρες εργασίας. Έτσι κι αλλιώς, το νομοσχέδιο δίνει κίνητρο στους εργοδότες που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας να δηλώνουν τις υπερωρίες εκ των υστέρων, δηλαδή θα μαθαίνουμε κυριολεκτικά λίγο πριν σχολάσουμε αν και πόσες ώρες υπερωρία θα κάνουμε.
 • Κατάργηση της πενθήμερης εργασίας και σε επιχειρήσεις που δουλεύουν με βάρδιες όπως τα τηλεφωνικά κέντρα. Πρακτικά, δυνατότητα για 6ήμερη εργασία με ένα μόνο ρεπό τη βδομάδα αντί για δύο ή αλλιώς δουλειά το Σάββατο για όσους δούλευαν Δευτέρα με Παρασκευή.  Δηλαδή δουλειά ως και 78 ώρες την εβδομάδα!
 • Διάλειμμα εκτός ωραρίου. Η πρόβλεψη για 13 ώρες δουλειάς σημαίνει και την ουσιαστική κατάργηση του διαλείμματος, καθώς με το νόμο Χατζηδάκη το διάλειμμα δεν περιλαμβάνεται στο ωράριο εργασίας.
 • Συμβάσεις μηδενικού χρόνου και  «κατά παραγγελία», όπου ο εργοδότης, με ένα λάπτοπ θα μας έχει διαθέσιμους να περιμένουμε ένα sms ή e-mail για να πιάσουμε βάρδια, για να βγει η δουλειά σε ώρες αιχμής και σε ωράριο που τον βολεύει. Δηλαδή, να μαθαίνουμε μια μέρα πριν πότε και εάν θα δουλέψουμε, με ποιους όρους, και με τι μισθό.
 • Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα δουλεύουμε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το νομοσχέδιο προβλέπει απόλυση πριν λήξει η σύμβαση χωρίς καμία αποζημίωση.
 • Ποινικοποιεί το δικαίωμα της διεκδίκησης και της συνδικαλιστικής δράσης, με στόχο να περάσουν όλα αυτά χωρίς να κουνηθεί φύλλο, ενώ ήδη το σωματείο μας δέχεται δεκάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες των εργοδοτών στα τηλεφωνικά κέντρα. Το νομοσχλεδιο προβλέπει ποινές και πρόστιμα για τους συναδέλφους που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους με απεργία και περιφρουρούν την απεργία τους. Προσθέτει ένα ακόμα όπλο στους εργοδότες όπως έκαναν οι προηγούμενοι νόμοι Χατζηδάκη και Αχτσιόγλου.

Πρόοδος και ανάπτυξη για ποιον;

 

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου ποιους πραγματικά ωφελούν;  Μια οικογένεια με δύο ενήλικες που θα δουλεύουν 26 ώρες το 24ωρο; Είναι πρόοδος και εξέλιξη η εργασία 13 ώρες τη μέρα, 150 χρόνια περίπου μετά την καθιέρωση του 8ώρου; Είναι πρόοδος ο εργαζόμενος να δίνει 5 επιπλέον ώρες από τη ζωή του στα αφεντικά, 5 επιπλέον ώρες από την ξεκούραση του, από την ψυχαγωγία του, από την ενασχόληση με την οικογένεια του; Είναι συναινετική και με ελεύθερη βούληση η «επιλογή» της 13ωρης εργασίας από τον εργαζόμενο όταν ο μισθός του τελειώνει το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα;

→ Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Το νομοσχέδιο έρχεται κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων, που νόμιμα πλέον, θα μπορούν να μας “ξεζουμίζουν”, συμπληρώνοντας τις προηγούμενες αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μεγάλοι όμιλοι τηλεφωνικών κέντρων μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτά τα νέα μέτρα!

 

Το πραγματικά σύγχρονο και αναγκαίο, είναι το 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Για αυτά θα παλέψουμε, κόντρα στα νομοθετήματα που μας βάζουν «το πιστόλι στον κρόταφο».

Να σημάνει συναγερμός στα τηλεφωνικά κέντρα, να εμποδίσουμε την κατάθεση αυτού του νομοθετικού εκτρώματος στη Βουλή..

Δεν θα δεχτούμε τη σύγχρονη σκλαβιά!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΤΗΠ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19/9 (18.00, στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓ. ΟΤΕ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 107)

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΛΕΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21/9/2023 ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ/ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ/ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Share This Story, Choose Your Platform!

Joining Over 800,000 Students Enjoying Avada Education now

Become Part of Avada University to Further Your Career.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Γενική Συνέλευση εργαζομένων της hol, την Τρίτη 11/12/2012 αποφάσισε με ισχυρή πλειοψηφία να απαντήσει αγωνιστικά στο χριστουγεννιάτικο δώρο της εργοδοσίας που αποτελείται από:

 • μπαράζ απολύσεων,

 • προσλήψεις συναδέλφων με μισθούς πείνας,

 • εντατικοποίηση εργασίας και

 • χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας (ειδικά στον ημιώροφο) και άρνηση της  εταιρείας να συναντηθεί με την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας για τα αντίστοιχα ζητήματα.

Στην πλούσια συζήτηση που έγινε, πολλοί συνάδελφοι πήραν τον λόγο για να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους. Την καθημερινότητά τους, τη ζωή που κάνουν με τον μισθό τους. Ιδιαίτερο κουράγιο μας έδωσε η ανακοίνωση αλληλεγγύης των συναδέλφων μας από τη Forthnet, καθώς και τα συμπεράσματα που μας οδήγησε να βγάλουμε.

Η απόφασή μας να προβούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της εταιρείας την επόμενη ημέρα δε χρειάστηκε να υλοποιηθεί. Η διοίκηση φρόντισε να μας δώσει από πριν την εύγλωττη απάντησή της, προχωρώντας σε νέες απολύσεις. Αναρωτιόμαστε βέβαια εάν θα το έπραττε με την ίδια ευκολία σε περίπτωση που η συνέλευσή μας ήταν ακόμη μαζικότερη, που κάθε συνάδελφος την είχε κάνει προσωπική του υπόθεση.

Μετά από όλα αυτά, και σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσής μας, καλέσαμε το κλαδικό μας σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, και το επιχειρησιακό μας σωματείο, το ΣΕΙΝ, να επικυρώσουν και τυπικά την απόφασή μας για αγωνιστική απάντηση. Η απάντηση του πρώτου ήταν άμεση και θετική, του δεύτερου εκκρεμεί. Καλούμε λοιπόν κάθε συνάδελφο να κάνει το βήμα, να είναι παρών στην πρώτη μας κινητοποίηση, την 4ωρη στάση εργασίας στην hellas online την Τρίτη 18/12/2012 από τις 08:00 έως τις 12:00, και στη νέα μας συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την ώρα της στάσης στο προαύλιο της εταιρείας.

ΩΣ ΕΔΩ.

Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων της Hellas on Line