Η Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στη ΝΟΚΙΑ στηρίζει την πρωτοβουλία για την απονομή Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Διεθνή Ταξιαρχία Henry Reeve της Κούβας. Η πρωτοβουλία στην Ελλάδα, συμπορεύεται με τη διεθνή πρωτοβουλία που όλο και διευρύνεται, με συμμετοχή επιστημόνων, καλλιτεχνών, σωματείων, συλλογικών φορέων και εργαζομένων. Η πρωτοβουλία αυτή απαιτεί ταυτόχρονα τον τερματισμό του απάνθρωπου, πολύμορφου αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, που έφτασε στο σημείο, εν μέσω πανδημίας, να εμποδίσει ακόμη και την πρόσβαση του κουβανικού κράτους σε πρώτες ύλες για φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό.
Με το ξέσπασμα της πανδημίας, η Ταξιαρχία Henry Reeve έχει λάβει μέρος σε αποστολές σε 38 χώρες σε Ευρώπη (Ιταλία, Ανδόρα), Αφρική (Νότια Αφρική, Αγκόλα κ.ά.), Λατινική Αμερική (Μεξικό, Βενεζουέλα, Περού κ.ά.), Καραϊβική (Μαρτινίκα, Τζαμάικα, Αγιο Δομίνικο κ.ά.), στη Μέση Ανατολή (Κατάρ, Κουβέιτ) και στο Αζερμπαϊτζάν. Μερικές μάλιστα από αυτές τις χώρες συγκαταλέγονται σε αυτές που της έχουν επιβάλλει εμπάργκο και άλλες κυρώσεις. Σε αυτές τις αποστολές συμμετέχουν 3.772 υγειονομικοί, το 66% γυναίκες. Μέχρι στιγμής έχουν περιθάλψει πάνω από 250 χιλιάδες ασθενείς με Covid-19, σώζοντας πάνω από 8 χιλιάδες ζωές.
Η Κούβα δεν ρίχνει βόμβες για να εξάγει τη «δημοκρατία» της.
Σώζει ζωές στέλνοντας γιατρούς.
Η Διεθνής Δύναμη Εξειδικευμένων Ιατρών σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες Henry Reeve ιδρύθηκε το 2005, μετά τον θανατηφόρο κυκλώνα «Κατρίνα», που σάρωσε τις ΗΠΑ, δύο μόλις μέρες μετά το χτύπημα του καταστροφικού κυκλώνα, συγκεντρώνοντας 1.586 από τους υγειονομικούς της, έτοιμους για να προσφέρουν βοήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόταση που απέρριψε η αμερικανική κυβέρνηση.
Πριν από την πανδημία Covid-19 ήδη 7.400 εθελοντές υγειονομικοί είχαν θεραπεύσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άτομα σε δεκάδες χώρες που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές και επιδημίες, σώζοντας περισσότερες από 80.000 ζωές. Στις 26 Μαΐου 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας της απένειμε την υψηλού κύρους διάκριση «Dr. LEE Jong-wook Memorial Prize for Public Health» κατά τη διάρκεια της 70ής Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.
Η δράση αυτή δεν εκδηλώθηκε ούτε αναπτύχθηκε σε κενό έδαφος. Αλλιώς θα είχαν υπάρξει και άλλες παρόμοιες. Διότι η Κούβα, παρά τον απάνθρωπο αποκλεισμό των ΗΠΑ, δίνει παράδειγμα ανθρωπιάς και διεθνιστικής αλληλεγγύης, καταφέρνει να επιδεικνύει ένα αξιοθαύμαστο σύστημα δημόσιας δωρεάν και καθολικής Υγείας και προστασίας του λαού. Η Κούβα των 10 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων (όσο περίπου και η Ελλάδα) διαθέτει 95.487 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, 85.732 νοσηλευτές. Εχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με 10.869 τοπικά ιατρεία Οικογενειακών Γιατρών, που πραγματικά φροντίζουν τον πληθυσμό, στον Δευτεροβάθμιο Τομέα διαθέτει 449 πολυκλινικές και 150 νοσοκομεία, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη εξειδίκευση, με φροντίδα στα παιδιά, στις μητέρες, στους ηλικιωμένους.
Δεν αποδεχόμαστε ως φυσιολογικό να καθορίζεται το σύστημα υγείας ανάλογα με την κερδοφορία των μονοπωλίων.
Σήμερα ο ελληνικός λαός, όπως όλοι οι λαοί του καπιταλιστικού κόσμου, βιώνουν τα αποτελέσματα της απάνθρωπης πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποβάθμισης της υγείας και του τι σημαίνει δράση των μονοπωλίων στην υγεία. Τα κρούσματα προσεγγίζουν, παγκοσμίως τα 80 εκατομμύρια και οι νεκροί να έχουν ξεπεράσει τα 1,7 εκατ. Στην Ελλάδα τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 144 χιλιάδες και οι θάνατοι τις 5,2 χιλιάδες.
Είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολούθησαν και συνεχίζουν να ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών, θεωρώντας το σύστημα υγείας και ασφάλισης μπίζνα για μονοπωλιακούς ομίλους και την υγεία κόστος (για ακομα μια χρονιά εν μέσω πανδημίας μειώθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για την υγεία) ζυγιάζοντας τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, στην εκπαίδευση και σε άλλους μαζικούς χώρους ανάλογα με το πόσα αντέχει η οικονομία ώστε να μη θιγούν τα κέρδη του κεφαλαίου και η ανταγωνιστικότητα. Μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε μιας νόσου, από τις τραγικές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό. Η πολυδιαφημισμένη «Επιχείρηση Ελευθερία» για το εμβόλιο μετατρέπεται σε θρίλερ, ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης, των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και της λογικής κόστους-οφέλους. Ενώ την ίδια στιγμή ο λαός καλείται να πληρώσει τα σπασμένα ακόμα μίας οικονομικής κρίσης που επιτάχυνε η πανδημία.
Αυτό που ζούμε δεν είναι μονόδρομος. Μπορούμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε την υγεία και τη ζωή που μας αξίζει.
Σε αυτές τις συνθήκες η ελάχιστη επιβράβευση στη Διεθνή Ταξιαρχίας Henry Reeve είναι το Νόμπελ Ειρήνης. Ως μια ελάχιστη αναγνώριση ότι αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αλληλεγγύης, αφιλοκερδούς βοήθειας και ανθρωπιάς.
Η δράση της Διεθνούς Ταξιαρχίας Henry Reeve μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε να παλεύουμε (συμπεριλαμβανομένων των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για να μπορούν να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι το συντομότερο στα γραφεία τους και την ενίσχυση του συστήματος υγείας) αλλά και πίστη ότι αυτό που ζούμε, όσο και αν προσπαθούν κυβερνήσεις, αστικές τάξεις, παπαγαλάκια τους και εργατοπατέρες να μας πείσουν, δεν είναι μονόδρομος.
σωματειακή επιτροπή σετηπ στη νοκια